söndag 5 juli 2015

Dag 2: Rundtur

Dagen inleddes med en härlig amerikansk frukost på en riktig diner här i Palo Alto. I traditionsenlig anda tog jag en "breakfast quesedilla" samt ett härligt stort glas lemonade. Kommer med all säkerhet behöva träna ordentligt när jag kommer hem.

Efter frukosten gick vi till Stanford där dagens första stopp var Hoover tower, Stanfords högsta byggnad. Vädret var optimalt för att få en så bra utsikt som möjligt och vi gavs således stora möjligheter att få en förståelse över hur stort, detta världens största campus, egentligen är. Nästa stopp var Wallenberg hall som ligger vid Stanfords huvudbyggnad och som är den del av Stanford som Wallenbergstiftelsernas olika projekt drivs ifrån. Vi välkomnades på allra bästa sätt med kakor, läsk och kaffe och fick träffa Craig som är professor här på Stanford. Han berättade om samarbetet med Wallenbergsstiftelserna och lite bakgrund till hur Stanford har vuxit fram. Nästa steg var Wallenbergs lektionssalar där vi fick ett litet smakprov kring hur vi kan använda teknik på ett konstruktivt sätt i vår undervisning. Det gav verkligen mersmak till det som kommer på kursen.

Lunchen bestod av en fräsch hamburgare (when in America) med en Arnold Palmer, dvs. isté blandat med pink lemonade, sagolikt gott. Efter den blev vi guidade av en mycket duktig tjej från Hawaii som precis avslutat sina studier här och fått jobb i Chicago. Rundturen varade i en timma runt Stanford och vi fick bland annat besöka kyrkan som är öppen för alla religioner och lära oss dels om Stanfords historia men även om det arbete som bedrivs av Stanford idag.

Efter lite välbehövlig vila (det är väldigt varmt här dagtid) åkte vi sedan till Craigs hus där vi fick träffa hans fantastiska fru och njuta av en underbar BBQ samtidigt som vi kunde se klart matchen där USA blev världsmästare efter att ha vunnit över Japan med 5 - 2. Passande nog hade jag på mig en amerikansk fotbollströja. Craig och hans fru bodde mycket vackert och då de hade en egen vingård i anslutning till huset fick vi möjlighet att testa deras pinot noir från 1985, dvs. ett vin äldre än vad jag själv är. Nu ska jag inte påstå att jag är någon vinkännare, men det var väldigt gott. Middagen var mycket lyckad och vi satt och pratade om allt möjligt, från den forskning som Craig och hans fru bedrivit här på Stanford, till våra möjligheter att åka med våra elever till universiteten i Sverige.

När vi kommit tillbaka till hotellet samlades vi lärare vid puben över gatan och sammanfattade dagen. Imorgon ska vi ta tåget 8.25 till San Francisco där vi ska gå på Exploratorium, ett musem med laborationer och experiment med särskilda program för lärare. Fullkomligt älskar att ha blivit antagen till detta och känner hur jag fylls av inspiration och idéer för att utveckla och förbättra min egen undervisning.

Ska försöka få upp lite bilder här men får nog återkomma med det imorgon då ögonlocken är något tunga just nu. Förhoppningsvis har jetlagen släppt till imorgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar